Ronde toog wordt rechte doorgang in Mijdrecht

De doorgang tussen twee ruimten in een woonhuis was eerder voorzien van een toogconstructie. De huidige eigenaar wenste een modernere overgang.

Na technisch onderzoek bleek de ronde toog bleek alleen decoratief. Het betreft geen dragende wand en daarom is een rechthoekige doorgang gemaakt. Aan de bovenzijde is in de nieuwe situatie een stalton latei opgenomen om het bovenliggende metselwerk te ondersteunen. De dagopening, de randen van de opening, is afgewerkt met voorgelakte MDF-stroken. De door de bewoners ingeschakelde schilder/stukadoor heeft later de wanden afgewerkt.

2015 Mijdrecht ronde toog vervangen - Schreurs BTO Bouw Techniek Onderhoud2015 Mijdrecht ronde toog vervangen - Schreurs BTO Bouw Techniek Onderhoud2015 Mijdrecht ronde toog vervangen - Schreurs BTO Bouw Techniek Onderhoud
Belangrijkste materialen:Stalton latei en baksteen metselwerk.

Windveer vervangen en isoleren in Elst

De windveren boven de ramen in de nok van de woning waren verrot.

Bij het verwijderen van de hechthout stroken bleek dat er helemaal geen isolatie en dampremmende laag was aangebracht bij de bouw in 1981. Door de kieren kon lucht uit de achterliggende zolderkamer naar buiten. In de winterperiode condenseerde die lucht tegen de achterkant (binnenkant) van de hechthouten windveren die hierdoor gingen rotten. De houtrot van de achterliggende balken en latten viel mee en was reparabel.

De bouwfout is hersteld door het repareren en vervangen van rotte delen van de achterliggende houtconstructie, het aanbrengen van een dampremmende folie en isolatie, het aanbrengen van ontbrekende delen voor de ondersteuning van de panlatten en de bevestiging van de windveren. Op de nieuwe windveren zijn vervolgens Trespa stroken gelijmd. Daardoor zijn er geen schroeven en plastic dopjes meer en is de windveer onderhoudsvrij. Bovendien is het warmtelek opgeheven.

2015 Elst windveer vervangen en isoleren - Schreurs BTO Bouw Techniek Onderhoud2015 Elst windveer vervangen en isoleren - Schreurs BTO Bouw Techniek Onderhoud
Belangrijkste materialen:Vurenhouten latten, multiplex, steenwol, PE-folie, Trespa.

Hoekkozijn vervangen door kunststof, Mijdrecht

Het bestaande houten hoekkozijn, ongeveer 30 jaar oud, heb ik vervangen door een kunststof kozijn inclusief dubbele isolerende beglazing.

De bestaande dragende stalen hoekstijl was gaan roesten omdat de steenwol isolatie vochtig werd als gevolg van condensatie. Er bleef vocht achter de raamdorpels zitten. Ik heb het staal ontroest en behandeld met zinkopal (zinkspray). Daarna is de kolom bekleed met hardschuim (roofmate). Daarop is het prefab kunststof hoekstuk verlijmd.

2015 Mijdrecht hoekkozijn vervangen door kunststof - Schreurs BTO Bouw Techniek Onderhoud2015 Mijdrecht hoekkozijn vervangen door kunststof - Schreurs BTO Bouw Techniek Onderhoud
Belangrijkste materialen:Kunststof kozijn, dubbele isolerende beglazing.